Nieuws

Park achter de Hoeven

Parkontwerp, Uitvoeringsvoorbereiding en Beheerplan

In 2011 kreeg Plancompagnons de opdracht van de Gemeente Geertruidenberg om een park te ontwerpen langs de Maasdijk in Raamsdonksveer. Op 20 september 2013 werd het park met veel enthousiasme geopend.

Als onderdeel van de afronding van de nieuwe woonwijk “Achter de Hoeven” werd een geheel nieuw parkconcept gecreëerd. De bestaande waterloopstructuur vormde de fundamenten voor dit park. Bij de samenvloeiing van de waterloop uit de woonwijk met de waterloop langs de Maasdijk werd een bijzonder accent gelegd. Door het creëren van een vijver met een eiland kreeg dit centrale element een karakteristieke uitstraling.

Lees verder “Park achter de Hoeven”

Een natuurlijke transformatie: De ecologische Vijver van Eldorado Park, Chaam

De natuurlijke transformatie van een visvijver naar een ecologische vijver op het Eldorado Park te Chaam.

Midden in het prachtige Eldorado Park in Chaam prijken diverse vijvers, waarvan één fungeerde als natuurlijke zwem locatie en vier als visvijvers dienden. Maar nu heeft het parkbestuur grootse plannen: ze willen een centraal gelegen vijver omtoveren tot een schitterende natuurlijke oase, naadloos geïntegreerd in de omringende natuur.

Lees verder “Een natuurlijke transformatie: De ecologische Vijver van Eldorado Park, Chaam”

70 speelplekken verbeterd

In 2018 is gemeld dat Plancompagnons met een speelruimteplan voor de gemeente Moerdijk is gestart. Dit plan is destijds door de gemeenteraad goedgekeurd. Het doel van het plan was om een kader weg te zetten om de circa 70 speelplekken in 11 kernen van de gemeente Moerdijk te verbeteren. Naast het bieden van voldoende speelmogelijkheden en ruimtelijke- en veiligheidsaspecten vormde de inspraak van de gebruikers een belangrijk onderdeel van de speelruimtevisie.

Lees verder “70 speelplekken verbeterd”

Biodiversiteit boosters

Door toedoen van de mens heeft de natuur het zwaar. Natuurgebieden zijn omgezet in landbouwgronden en wegen doorkruisen natuurgebieden waardoor deze versnipperen. Door de verlaging van de waterstanden is Nederland bewoonbaar gemaakt. Maar dit heeft verdroging tot gevolg. De bemesting van de landbouwgebieden zorgt voor grote voedselrijkdom, maar leidt tot het verdwijnen van veel plantensoorten. De versoberde soortenrijkdomen resulteert in bijvoorbeeld de plaag van de eikenprocessierups en de essentakziekte.

Een biodiversiteit booster is veel meer dan het toepassen van een diversiteit aan soorten. Bij biodiversiteit gaat het ook om de functie van soorten binnen een ecosysteem en de variatie hierin. De plek hierin is erg belangrijk, elke plek heeft zijn eigen ecologische waarde.

Lees verder “Biodiversiteit boosters”

Masterplan Centrumlocatie Leijakker, Rijsbergen

Amarant heeft opdracht gegeven een masterplan voor de buitenruimte van de Centrumlocatie De Leijakker in Rijsbergen te maken. Amarant is een organisatie die zich inzet voor het welzijn en geluk van mensen met een (verstandelijke) beperking, autisme of hersenletsel. Men helpt problemen te verminderen, stimuleren de zelfredzaamheid en zetten zich in voor een hogere kwaliteit van leven. 

Lees verder “Masterplan Centrumlocatie Leijakker, Rijsbergen”

Mgr. Nolensplein, Breda

Met de realisatie van het winkelcentrum Dr. Struyckenplein is de leegloop van het voormalige buurtwinkelcentrum Mgr. Nolensplein een feit. Daarom vraagt Gemeente Breda aan Plancompagnons het Mgr. Nolensplein van een nieuwe identiteit te voorzien. Geconcludeerd mag worden dat het Mgr. Nolensplein in een transformatieproces is gekomen en dat aard en karakter van het plein opnieuw gedefinieerd dient te worden.

Lees verder “Mgr. Nolensplein, Breda”

Lucia Park in Princenhage, Breda

9 Januari 2020 is de aannemer van de gemeente Breda begonnen met de uitvoering van het Lucia Park in Princenhage.  De Stichting Plukroute Princenhage heeft het initiatief genomen om dit parkje op te nemen in de 2,5 kilometer lange plukroute door het dorp.

Plancompagnons Landschapsarchitecten heeft een masterplan uitgewerkt voor de hele plukroute. Het Lucia Park is een onderdeel daarvan. Er is overleg geweest met gemeente Breda, Waterschap Brabantse Delta en aanwonenden.

Lees verder “Lucia Park in Princenhage, Breda”

De Groene Long in Dongen

Gemeente Dongen vroeg aan Plancompagnons een park te ontwerpen voor woonwijk De Beljaart. Deze groenzone, de ‘Groene Long’ genaamd, zal in twee fasen worden gerealiseerd, gelijk oplopend met de bebouwing van de wijk.

Voor het project is een visie en een masterplan gemaakt die als basis dienen voor de uitwerking van het plan. De eerste fase is in december 2019 gereed gekomen.

Lees verder “De Groene Long in Dongen”

Masterplan en herinrichting van Zwembad Wolfslaar, Breda

In juni 1965 heeft de toenmalige burgemeester Geuljans zwembad Wolfslaar geopend. Hierbij sprak hij de volgende woorden: “Wat wij hier openen is niet zomaar een zwembad, noch minder een soort lunapark, maar een echt lustoord in de beste betekenis van het woord. Het specifieke is erin gelegen dat hier iedere mens, van kleuter tot bejaarde, geheel tot rust en ontspanning kan komen”.

In deze woorden zit de huidige ambitie voor de herinrichting van zwembad Wolfslaar besloten. Het moet geen pretpark worden maar een lustoord in een natuurlijke omgeving. Een plek waar de bewoners van alle leeftijden kunnen zwemmen, elkaar ontmoeten en ontspannen.
Lees verder “Masterplan en herinrichting van Zwembad Wolfslaar, Breda”

Speelruimte gemeente Moerdijk

Een groot aantal speelplekken in de gemeente Moerdijk is verouderd en moet vernieuwd worden. Daarnaast wil de gemeente de speelruimte, in de elf kernen die het beslaat, verbeteren omdat er:

– een verantwoordelijkheid ligt ten aanzien van het bieden van    speelgelegenheid en veiligheid
– meer betrokkenheid van de bewoners is gewenst;
– nieuwe ontwikkelingen zijn (speelplekken zijn er voor ontmoeting en spel voor alle leeftijden);
– wijzigingen in de samenleving plaatsvinden (o.a. behoefte en noodzaak om meer te bewegen);
– een degelijk beheer en onderhoud noodzakelijk is.

Plancompagnons heeft samen met onderzoeker Jan Ooms en de gemeentelijke diensten hiervoor een pilot uitgevoerd. Deze pilot heeft plaatsgevonden in de kernen Heijningen en Fijnaart. De uitkomst van deze pilot is gebruikt om een Speelruimteplan 2017-2027 op te stellen. Dit plan is in juni 2017 door de raad vastgesteld. Voor de speelruimte is een budget van 1,87 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Lees verder “Speelruimte gemeente Moerdijk”

Noorderbegraafplaats en Begraafplaats Zuiderhof, Hilversum

Vanaf de lente van 2017 tot aan nu zijn we bezig met het vormen van een visie op aanpassingen aan de Noorderbegraafplaats en Begraafplaats Zuiderhof te Hilversum. De begraafplaatsen zijn respectievelijk in 1929 en 1957 aangelegd en oorspronkelijk ontworpen door W.J. Dudok. Dudok is de legendarische stadsarchitect van Hilversum die, naast het ontwerp van beide begraafplaatsen, tevens verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Hilversumse raadhuis.

Naast de Zuiderhof en de Noorderbegraafplaats is ook Begraafplaats Bosdrift in beheer bij de Uitvaartstichting Hilversum. Deze begraafplaats is in 1870 aangelegd en ontworpen door de tuinarchitect L.A. Springer.

Lees verder “Noorderbegraafplaats en Begraafplaats Zuiderhof, Hilversum”

Herinrichting Buurtschap Kalksheuvel

Rondom het historische buurtschap Kalksheuvel, onderdeel van de gemeente Boxtel, spelen verschillende zaken die de noodzaak van een herinrichting van de openbare ruimte oproepen. Het gaat hierbij om de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (de VLK), de sluiting van de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer en de vervanging van de riolering in het buurtschap. Door beide verkeerstechnische maatregelen zal het verkeer in het buurtschap sterk afnemen. Hierdoor krijgen de straten, en met name de Kapelweg, hun functie als woonstraat weer terug. Om werk met werk te maken wordt de herinrichting gekoppeld aan het vervangen van de riolering. Lees verder “Herinrichting Buurtschap Kalksheuvel”

Park De Beljaart, Dongen

Centraal in de nieuwe wijk De Beljaart te Dongen ligt een groenzone die gereserveerd is voor een park. De gemeente Dongen heeft contact gezocht met de wijkraad van De Beljaart om te horen waar de bewoners van de wijk behoefte aan hebben in relatie tot dit park. Plancompagnons is gevraagd een visie, programma van eisen en ontwerp voor Park De Beljaart te maken. Na tussentijds overleg met de wijkraad is op 14 juni 2017 een presentatie gehouden van het voorlopig ontwerp van Fase 1 van het park.

Lees verder “Park De Beljaart, Dongen”