Boerderijtuin, Cromvoirt

2013-05-02 VES 1301 VO verkleind

Opdrachtgever: particulier
Oppervlakte: 2.900 m2
Project: Ontwerp boerderijtuin met erf

 

In de hoofdstraat van Cromvoirt staat een langgevel boerderij die in drie wooneenheden is opgedeeld. Een hoekgedeelte van de langgevel boerderij wordt bewoond door een gezin met twee dochters. Zij bezitten het grootste deel van het erf en een weiland achter de woonboerderij. Op het erf staat een grote veldschuur die het uitzicht naar het open landschap belemmerd.

Veldschuur
In het voorlopig ontwerp is voorgesteld een deel van de veldschuur af te breken zodat het uitzicht vanuit de woning ruimer wordt. De schuur wordt deels omgebouwd als carport voor twee auto’s en een oude trekker.  Daarnaast zijn twee veranda’s gemaakt waarvan één met een buitenkeuken en toilet. De rest blijft als berging en ruimte voor toekomstige nog onvoorziene activiteiten bewaard.

Ruimte voor de kinderen
De opdracht is om een landelijke tuin te maken die aansluit bij het karakter van de langgevel boerderij. Ondanks dat onderhoud overzichtelijk moest zijn, is de wens een bloementuin te maken met bloemen naar voorkeur van de vrouw des huizes. Verder een ruim speelveld voor de kinderen waar zij de trampoline kunnen plaatsen, kunnen voetballen en die later omgevormd kan worden tot dieren- of bloemenweide.

Erf
Het erf dat vanaf de hoofdstraat, langs de woonboerderij, naar de veldschuur loopt bestaat uit grind. Nabij de boerderij zijn grote bomen voorgesteld omdat de ruimtelijke indeling van het terrein hier om vraagt. De dominant aanwezige veldschuur wordt hiermee ‘kleiner’ gemaakt door de hogere bomen. Er ontstaat een erf met een prettige schaal. De auto’s kunnen over het grind bij de carport komen. Bezoekers kunnen parkeren tussen de bomen in het ruige gras. Dit gras is verstevigd met een puinfundering waar het gras overheen groeit.

Rondom de veldschuur, onder de beide veranda’s en nabij de woning is het pad gemaakt van gebakken klinkers.

Tuin
Tegenover de achterste veranda is een boomgaard gepland met hoogstam appel-, peren- en pruimenbomen. De tuin is door middel van een taxushaag afgescheiden van het erf waardoor een intiemere sfeer ontstaat. Een strak gazon maakt de tuin ruimtelijk en biedt rust ten opzichte van de bloeiende borders. Voor de borders zijn delen bestemd voor schaduwplanten, bloeiende snijbloemen en een vlinderborder.

Enkele sierbomen en een notenboom zorgen voor een geleding van de ruimte. Hierdoor ontstaat geborgenheid en privacy.

Landschapstuin
Om de zichtlijn naar het landschap te versterken is een eikenlaan voorgesteld. De eikenlaan komt langs de speelwei. Aan de andere kant van de speelwei is een vogelbos voorgesteld met soorten die voor voedsel en nestelgelegenheid zorgen. Achter in de tuin komt een woonwagen met fruitbomen en een vuurplaats. In de zomer van 2013 zal de veldschuur worden omgebouwd en de paden en terrassen worden aangelegd. In het najaar volgt de beplanting.

Terug naar overzicht boerderijtuinen