Reimerswaalpark, Bergen op Zoom

 

25jaar Plancompagnons1

25jaar Plancompagnons3  25jaar Plancompagnons2

Opdrachtgever: Gemeente Bergen op Zoom
Oppervlakte: 17 hectare
Project: Ontwerp nieuw stadspark

De Bergse Plaat is een woonwijk die is opgespoten in de voormalige Oosterschelde en aan circa 10.000 mensen een woonplek biedt. Het Reimerswaalpark ligt als scharnierpunt tussen de twee delen van de woonwijk. Het park heeft naast stadspark ook betekenis als wijk- en buurtpark. De stedenbouwkundige structuur van de Bergse Plaat vormt de basis voor het ontwerp van het Reimerswaalpark. De parkzone accentueert het stedenbouwkundige knikpunt van de Bergse Plaat.

Een drietal bijzondere plekken zijn op een zichtlijn, naar de kerktoren van Bergen op Zoom, geprojecteerd. Eén daarvan is de “Nieuwenberg”. Visueel-ruimtelijk speelt deze een centrale rol op de Bergse Plaat. Met zijn 15 m hoog is het een orientatiepunt voor de omgeving. Vanaf de top is de gehele omgeving te overzien. Een bijzonder vormgegeven pergola op de berg is gericht op de 1 km lange Laan van Hildernisse en vormt samen met een statige trappartij de beëindiging van deze formele as. De vorm van de pergola verwijst naar de gras- en rietlanden die kenmerkend zijn voor deze omgeving. De pergola keert terug op de andere twee bijzondere plekken in het park, waaronder de ontmoetingsplek met de formeel vormgegeven Lelievijver.

Water speelt een belangrijke rol op de Bergse Plaat. De bestaande waterpartijen (Snoekplas en Spelevaartplas) zijn opgenomen in het park. Zij grenzen respectievelijk aan het internationaal natuurgebied het Markiezaatsmeer en recreatiemeer de Binnenschelde. Aansluitend op het Markiezaatsmeer heeft het park een natuurlijke uitstraling en is inheemse beplanting gebruikt. Meer naar recreatiemeer de Binnenschelde en het centrum van het park zijn de inrichting en de beplanting meer cultuurlijk.

Terug naar overzicht Parken en pleinen