Voorplein gemeentehuis, Made

Opdrachtgever: Gemeente Drimmelen
Oppervlakte: 200 m2
Project: Ontwerp voorplein gemeentehuis op dak parkeergarage


Onder andere door de gemeentelijke herindeling is het gemeentehuis van de gemeente Drimmelen te klein geworden. Hierdoor is het bestaande
gemeentehuis uitgebreid. Deze uitbreiding heeft een grote invloed op het omringende park. Het gemeentehuis krijgt door de uitbreiding een prominente plek in het park. De functie en architectuur van het gebouw vragen om een duidelijk zichtbare plaats. Een logische ontsluiting, zichtlijnen en een gestructureerde heesterbeplanting zijn van belang bij de herinrichting. Naast de gevolgen die de uitbreiding op het park heeft zijn er ook nieuwe kansen om het park te verbeteren.

Bij de nieuwe hoofdingang is een duidelijk plein gesitueerd. Verder is een logische padenstructuur en een informele en multifunctionele parkeerplaats aangelegd. Naast het huidige gebruik, het Pools monument en het gemeentehuis zijn nieuwe elementen, als een bijzondere speelweide en attractieve beplanting, aan het park toegevoegd.
Aangezien het plein op het dak van de parkeergarage ligt, is voor de geleding van de ruimte gebruik gemaakt van een zestal boombakken met daarin meerstammige Schijnbeuken (Northofagus antartica). Door het Chinese basalt van de vloer van het interieur door te trekken naar buiten is het plein onlosmakelijk verbonden met het gemeentehuis.

Het park bestaat uit glooiende gazons met volwassen bomen en boomgroepen. Tussen de bomen door is het gemeentehuis vanaf verschillende zijden zichtbaar. Het park wordt hierdoor overzichtelijk en als veilig ervaren. Compacte heestergroepen brengen een geleding aan waardoor verrassende ruimtes en doorkijkjes ontstaan. De open en gesloten boom- en heestergroepen dragen bij aan een afwisselende beleving van zon en schaduw, ruimte en massa.

Terug naar overzicht Parken en pleinen