Schoolplein Graaf Engelbrecht, Breda

Opdrachtgever: Scholengemeenschap Graaf Engelbrecht
Oppervlakte: 2.500 m2
Project: Ontwerp, uitvoeringsvoorbereiding en opstellen bestek schoolplein

Graaf Engelbrecht is een middelbare school voor VMBO, HAVO en VWO. Omdat het schoolgebouw met 700 leerlingen te klein is geworden heeft Building Breda voorgesteld de aangrenzende basisschool bij het gebouw van Graaf Engelbrecht te voegen. Daarnaast is de aula vergroot.
In het programma van eisen was veel aandacht voor sport en spel op het plein. Een en ander in verband met de specialisatie van de school die onder andere is gericht op sport. Daarnaast is gekeken naar functionaliteit, sfeer en klimaat van het plein ten opzichte van het schoolgebouw.
Het grauwe, winderige en stenen plein is voorzien van hagen rondom het plein en grote bomen op het plein. Een verhoogde zitrand rondom een bomenbak zorgt voor zitgelegenheid. De bomen die in deze bak zijn aangeplant zorgen voor een natuurlijk scherm tussen het drukke schoolplein en de klaslokalen waar juist rust is gewenst. Tevens zorgen zij ervoor dat de klaslokalen in de zomer uit de middagzon blijven waardoor het klimaat in het gebouw verbeterd. In de winterperiode wanneer zon gewenst is, is het blad van de bomen waardoor de zon wel voor warmte kan zorgen.

Op het plein zijn verschillende mogelijkheden voor sport aangebracht:

Verdiept plein met volley- en basketbal voorzieningen. Dit plein doet in de winter dienst als schaatsbaan. De randen dienen eveneens als tribune bij buitenlessen of optredens;
Pannaveldje
Tafeltennistafels
Klimwand tegen gevel sporthal

De fietsenstalling is op een apart plein aangelegd. Hierdoor ontstaat er een duidelijke scheiding tussen het schoolplein en de stalling wat beide elementen ten goede komt in sfeer en functioneren. Het is een plek geworden waar het fijn vertoeven is en waar iedere functie zijn plaats heeft gekregen.

Terug naar overzicht Schoolpleinen