Privé tuin Archimedesstraat 91 te Breda

Opdrachtgever: particulier
Oppervlakte: < 200 m2
Project: ontwerp stadstuin

Het ontwerpen van je eigen tuin is als tuin- en landschapsarchitect één van de moeilijkste opgaven. Voor onze tuin in Breda ben ik hier 26 jaar geleden mee aan de gang gegaan. Uiteindelijk is de tuin geworden zoals deze bedacht is. Uiteraard zijn er wel planten, die na verloop van tijd zijn dood gegaan, vervangen. Ook zijn bepaalde plantcombinaties aangepast omdat de planten zich anders ontwikkelden dan gedacht.

Gazon of vijver

Lang heb ik getwijfeld of ik een gazon in de achtertuin wilde hebben als ruimtewerkend element of iets anders. Het is een grote vijverpartij geworden. Hier heb ik nooit spijt van gehad.

Een vijver biedt zoveel leven en diepte in een tuin. In de vijver zwemmen vissen, waterkevers, libellelarven en andere vijverbewoners. Iedere dag komen er vogels baden of drinken. Zelfs onze hond waardeert de vijver. Vaak mijmert ze aan de vijverrand en ze prefereert het drinkwater uit de vijver (natuurlijk water) boven haar drinkbak. Wanneer we ’s avonds zelf langs de vijver een kop koffie drinken komt er regelmatig een egel, die in de tuin woont, uit de vijver drinken. Altijd zijn er volop kikkers en padden in de buurt die weer de hongerige reiger aantrekt.

Naast dit leven dat de vijver aantrekt, biedt ze een mooie spiegel waarin de, er omheen groeiende, boomkronen en de wolkenlucht wordt weerspiegeld. Hierdoor voelt de tuin aan als twee keer zo groot.

Strak versus natuurlijk

Met het vormgeven van de tuin is gezocht naar duidelijke strakke lijnen. Deze lijnen zijn terug te vinden in strakke vijver en de haagstructuren. In contrast hiermee is een losse beplanting aangeplant. Hierdoor oogt de tuin ‘natuurlijk’ zonder rommelig over te komen.

Nieuwe start

Na 26 jaar hier gewoond en gewerkt te hebben is het tijd om een andere droom waar te maken. Al heel lang is mijn wens geweest om buitenaf te wonen en werken in een woning met veel ruimte er omheen. Deze droom gaat uitkomen. Onlangs hebben we een landelijke woning gekocht nabij Landgoed De Wildert en Landgoed Pannenhoef. Dit ligt tussen Etten-Leur, Zundert, Rijsbergen en Sprundel. De woon- en werkruimte wordt nog aangepast en het terrein moet nog volledig worden ingericht. Daar ligt een mooie nieuwe uitdaging voor me.