Moderne villatuin, Bavel

 

Opdrachtgever: particulier
Oppervlakte: 760 m2
Project: Ontwerp moderne villatuin

De familie van Kuijk uit Bavel heeft een hedendaagse villa laten ontwerpen door de Bredase architect Peter van Noort. Omdat Peter van Noort regelmatig samenwerkt met Plancompagnons heeft hij aan de opdrachtgever voorgesteld ook de omliggende tuin te laten ontwerpen door deze partij. Bij een eerste kennismaking klikt het met de opdrachtgever en wordt de opdracht verstrekt.

Moderne villatuin

Uit het ontwerp van de woning volgt dat er een moderne tuin past in deze situatie. Tijdens het opstellen van het programma van eisen blijkt ook de opdrachtgever deze mening te delen. Verder komt in het programma het volgende aan de orde:
– voldoende ruimte om te relaxen in zon of schaduw;
– gebruik van de tuin in de avonduren;
– ruimte voor opgroeiende kinderen;
– weinig onderhoud.
De sobere opzet sluit aan bij de functies van de tuin. In de materialisatie is gezocht naar duurzame en passende materialen zoals natuursteen, grind, hout en beplanting.

Verharding
Er is een natuurstenen verharding in basalt voorgesteld die op de hoogte van de woning ligt. Het gazon en de borders liggen circa 10 centimeter lager dan de verharding. De verharding bestaat uit 60×60 cm grote tegels die zowel voor de paden als voor de terrassen gebruikt is. De ondergeschikte paden en de oprit naar de garage zijn uitgevoerd in lichtkleurig maasgrind wat perfect aansluit bij de kleur van de gebruikte bakstenen van de gevels.

Tuinverlichting
Om er voor te zorgen dat het kunstwerk ook voor de toekomst bewaard kan blijven is een stevige betonconstructie bedacht. De keramische tegels worden op dit betonnen raamwerk aangebracht. Een en ander gebeurt op een zorgvuldige wijze en wordt uitgevoerd door vakmensen van Breda Restauratie.

Beplanting
Met strakke blokhagen (Taxus) is een ruimtelijke verdeling gemaakt. Rondom de tuin zijn beukenhagen aangeplant. Één deel van de erfafscheiding bestaat uit een hekwerk met klimop omdat dit reeds bij de buren was geplaatst. In de borders komen nog twee soorten hagen voor als geleding. Het gaat hierbij om Struikkamperfoelie (Lonicera nitida ‘Elegant’) en Blauwgroene Hulst (Ilex meserveae ‘Blue Maid’).
De tuin bestaat voor het grootste deel uit gazon met solitaire bomen. Langs de terrassen en nabij de grotere vensters vanuit de woning zijn borders voorgesteld.

In de achtertuin, nabij het zonneterras, bestaat de beplanting van deze borders voornamelijk uit grassen zoals Japans berggras (Hakonechloa macra), Prachtriet (Miscanthus sinensis ‘Adagio’), Kleinbladige bamboe (Fargesia sp. Jiuzhaigu 1), Leliegras (Liriope muscari ‘Ingwersen’), Lampepoetsersgras (Pennisetum ‘Hameln’) en Zegge (Carex oshimensis ‘Evergold’).

De borders nabij het terras aan de woning bestaat uit bodembedekkers met daartussen toefjes van zwierige planten zoals Herfstanemonen (Anemone tomentosa), Duizendknoop (Persicaria ‘Speciosa’) en Kijkblad (Rodgersia aesculifolia). Krokussen (Crocus ‘Picturatus’) en tulpen (Tulipa ‘Marjoletti’) zorgen voor de voorjaarsbeleving.

Voor de bomen zijn enkele bijzondere soorten uitgezocht die passen bij de functie die zij moeten vervullen. De beide Krenteboompjes (Amelanchier ‘Robin Hill’) moeten de inkijk vanuit de buren beperken. De Rode trompetboom (Catalpa erubescens ‘Pupurea’) en de Rode christusdoorn (Gleditsia ‘Ruby lace) zorgen voor een ruimtelijk effect bij respectievelijk de oprit en de achtertuin. De Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata) in de voortuin en de meerstammige Yoshinokers (Prunus yedoensis) in de achtertuin zorgen voor extra sierwaarde in het voor- en najaar.

Door dit beplantingsensemble ontstaat een contrast tussen de strakke lijnen van woning, hagen en verharding en de losse lijnen van de weelderige beplanting in de borders en de solitaire bomen.

Onderhoud
Omdat de vraag was een tuin te ontwerpen met weinig onderhoud is voorgesteld een beregeningsinstallatie aan te leggen, het gazon met een automatische grasmaaier uit te voeren en de tuinman het grote onderhoudswerk (snoeien, hagen knippen en bemesten) te laten uitvoeren. De Hovenier Frank Boomaars heeft de tuin aangelegd en zal deze ook onderhouden. Dit is een goede combinatie omdat de hovenier met extra zorg de tuin heeft aangelegd en hiervan profijt heeft bij het onderhoud.

Terug naar overzicht Stadstuinen