Begraafplaats Overakker, Breda

 

Opdrachtgever: Jeruzalem Parochie
Oppervlakte: 7.200 m2
Project: Herinrichting bestaande begraafplaats

Begraafplaats Overakker is in de jaren dertig ontstaan, nadat de parochie van de Mariakerk is opgericht. De begraafplaats kent een eenvoudige opzet. In de loop der tijden zijn bepaalde onderdelen onderbelicht geraakt. Plancompagnons is gevraagd schetsen voor de renovatie van de begraafplaats te maken en deze aan het parochiebestuur voor te leggen. De schetsen hebben gediend als basis voor de herinrichting van de begraafplaats.

In het ontwerp is de hoofdstructuur gerespecteerd. Elementen, die verwaarloosd waren, zijn opgeknapt. De aanwezige ruimten aan het begin en einde van de as zijn heringericht als volwaardige plekken. De ‘hal’ nabij de entree krijgt de functie van ontvangstruimte. Hier kan een laatste woordje gesproken worden tijdens uitvaartceremonies. Bezoekers van de begraafplaats vinden hier zitgelegenheid en de mogelijkheid mensen te ontmoeten.
Aan het eindpunt van de as is een buitenkapel voorzien. Het is een stilteruimte waar men tot bezinning kan komen. De ruimte is met een haag van de rest van de begraafplaats afgescheiden.
Rondom deze buitenkapel is ruimte voor kindergraven en urnen. Met hagen zijn de verschillende ‘kamers’ gemaakt. Iedere ruimte heeft één of twee solitaire bomen die de sfeer van de plek bepalen. In enkele oorspronkelijke ruimtes was reeds een boom aanwezig. In de andere ruimtes worden bomen aangeplant te worden. Iedere boom neemt de ruimte van een graf in.

Terug naar overzicht Begraafplaatsen