Oude Raadhuisplein, Huizen

 

Opdrachtgever: Winkeliersvereniging Hart van Huizen
Oppervlakte: 0,2 hectare
Project: Visievorming Oude Raadhuisplein in de kern van Huizen


Als voorbereiding op een ontwerp voor de herinrichting van het Oude Raadhuisplein, in de kern van Huizen, is een visie opgesteld met als doel te onderzoeken hoe dit plein het bruisend hart van de kern kan worden. Het probleem is dat de oorspronkelijke inrichting hoofdzakelijk rekening houdt met de mogelijkheden voor de weekmarkt. De overige tijd is het een saai en doods plein.In de visie is voorgesteld het plein meer intimiteit te geven door een carré van bomen op het plein te planten. Tevens zijn een kiosk met horecavoorzieningen en een fontein voorgesteld. Aangezien de kiosk ruimte inneemt van de weekmarkt is gezocht naar een nieuwe schikking van de marktkramen. Een bijkomend voordeel is dat op deze manier meer winkelstraten kunnen meegenieten van de drukte van de markt. De fontein wordt zodanig vormgegeven dat wanneer deze uitgaat er een vlakke bestrating overblijft waarop de marktkramen geplaatst kunnen worden.

De materialisatie is afgeleid van de historische materialen die in de kern van het oude Huizen worden toegepast. Het gaat hierbij om gebakken klinkers. Omdat het Oude Raadhuisplein het belangrijkste centrale plein van de historische kern is, is een strook van natuursteen kasseien rondom het marktplein aangebracht. Hiermee onderscheidt het plein zich van de omliggende straten. In de kasseienstrook is de carré van bomen aangeplant.

De terrassen van de horecagelegenheden kunnen de gehele week buiten en op het plein staan. Tijdens de weekmarkt worden de terrassen verkleind maar zijn nog wel aanwezig, zodat het er ook dan gezellig vertoeven is.

Terug naar overzicht pleinen en parken