Landschappelijke inpassing en inrichting naturistencamping Het Zwarte Gat, Groede

 

Opdrachtgever: Familie J. de Vlieger
Oppervlakte: 12,5 hectare
Project: Landschappelijke inpassing en vormgeving campingterrein


De bestaande minicamping van de familie de Vlieger ligt op loopafstand van het naturistenstrand langs de Noordzee. Om deze reden bestaat de behoefte om de minicamping uit te breiden naar een volwaardige naturistencamping. Dit zal dan de grootste naturistencamping van noord-west Europa zijn.

De camping is van buitenaf gezien volledig ingepast in het karakter van het Zeeuws-Vlaamse landschap. Een toegangslaan leidt door de akkers heen naar de boerderij. Hier is de receptie gevestigd. Daar achter ligt een opgaande beplanting die de camping aan het zicht ontneemt.
Binnen deze erfbeplanting is een open ruimte aanwezig waarin verschillende ruimtes zijn afgebakend met hagen en fruitbomen. Hier kampeert men in een idyllische, natuurlijke sfeer. In de besloten bosrand zijn open plekken aanwezig. Een deel van deze plekken is ingericht voor toeristisch kamperen terwijl andere plekken zijn ingericht voor vaste kampeerders.
De verblijfsaccommodaties voor de vaste plekken zijn geclusterd naar architectuur. Er zijn verblijven in de Zeeuwse stijl, modern vormgegeven verblijven en bouwwerken uitgewerkt naar voorbeeld van Piet Hein Eek.
Op het terrein zijn vier parkeerplaatsen aanwezig zodat er geen auto’s aanwezig zijn op het kampeergedeelte. Grenzend aan de camping is een omhaagde groentetuin waar de vaste kampeerders een eigen gedeelte kunnen beheren.

Door de aangrenzende kreek “het Zwarte Gat” het terrein binnen te trekken ontstaat er een relatie met het omliggende landschap. Een zichtlijn over de kreek maakt het contact mogelijk met de omgeving zonder de privacy van de campinggasten aan te tasten.

Terug naar overzicht Recreatiegebieden