Cottagetuin, Halsteren

 grondplqn  veranda bij zwemvijver  


Opdrachtgever: particulier
Oppervlakte: 3.000 m2
Project: Ontwerp cottagetuin te Halsteren

 

De familie Heijnen woont in een villa in cottagestijl in een landelijke woonwijk te Halsteren. Door een verdubbeling van hun tuin en de aanbouw van een vrijstaande garage/kantoor dient een nieuw ontwerp voor de tuin gemaakt te worden. Op aanraden van de bouwarchitect, Aerlant Cloïn uit Bergen op Zoom, nemen de bewoners contact op met Plancompagnons.

Proces tuinontwerp
In een eerste gesprek komen wensen en eisen van de bewoners aanbod. Vervolgens wordt de tuin opgemeten. Waardevolle beplantingen zoals bomen en struiken en de bestratingen worden nauwkeurig in kaart gebracht. Op basis van het programma van eisen en wensen is een voorlopig ontwerp opgesteld.

De cottagestijl van zowel de woning als het nieuwe bijgebouw vormt de basis van de nieuwe tuin. Het plan is met de tuineigenaren besproken.
Na enkele aanpassingen volgt een uitwerking van de uitvoeringstekeningen en een aanbesteding. Hierbij worden verschillende vakbekwame hoveniers uitgenodigd een prijs te geven. De hovenier met de meest aantrekkelijke prijs wordt het werk gegund.

Tijdens de uitvoering wordt de uitvoering door Plancompagnons gecontroleerd.

Tuin in cottagestijl
De cottagestijl krijgt vorm door middel van strakke hagen, bloemborders, verschillende tuinkamers en paden van grind, gebakken klinkers en natuursteenkeien. Strakke vormen en lijnen worden afgewisseld met organisch verlopende vormen.

De voortuin bestaat grotendeels uit grind met bomen waaronder geparkeerd kan worden. Nabij de woning is een plein gemaakt om de toegang tot het woonhuis te accentueren. Een “loper” van gebakken klinkers geeft de richting aan vanaf de toegangspoort naar de voordeur.

Een strakke vijver grenzend aan de terrassen van de veranda en de keuken kan tevens gebruikt worden als zwemvijver.

Terug naar overzicht Stadstuinen