Begraafplaats Vogelenzang, St. Laurentius Parochie, Ginneken

presentatieplan-Laurentius-Parochie

IMG_0052 IMG_0054

 

 

 

 

 

 

 

Opdrachtgever: Laurentius Parochie, Ginneken
Oppervlakte: 1 hectare
Project: Herinrichting bestaande begraafplaats (i.s.m. Pieter Buys)

Omdat de begraafplaats tot driemaal toe een uitbreiding heeft gekend en de toegang tot de begraafplaats naar de andere zijde is verplaatst, is een onduidelijke situatie ontstaan. In het plan hebben de verschillende onderdelen die in de loop der tijd zijn ontstaan, een eigen karakter gekregen. Hierbij zijn de volgende onderdelen gemarkeerd:

De historische begraafplaats; een symmetrisch opgezet veld met een hoofdontsluiting tussen de oorspronkelijke toegangspoort en de Calvarieberg.
De smalle strook met uitbreidingen; een zone met veel volwassen bomen en een meer romantisch karakter.
De ruimte rondom de kapel; een ruimte met een voorplein en plaats voor oorlogsgraven en andere bijzondere graven.

Iedere ruimte heeft zijn eigen sfeer die nog eens versterkt wordt door de beplantingen en de keuze van bestratingsmaterialen. Om deze verschillende onderdelen aan elkaar te binden is een nieuwe entree gemaakt. De entree haalt de begraafplaats uit de anonimiteit en zorgt ervoor dat ze van buitenaf duidelijk herkenbaar is. Een prachtige oude taxus, die reeds aanwezig was, fungeert als een “wachter bij de poort”. Door de ruimte die is ontstaan, krijgt de bezoeker de tijd om zich te oriënteren en de sfeer van de begraafplaats tot zich te laten komen. De nieuwe urnenbegraafplaats heeft een monumentale vormgeving en versterkt het entreeplein.

Door de aanpassing van de begraafplaats is het weer een geliefde plek in Breda geworden. Niet alleen het aantal begravingen is toegenomen; Ook wordt de begraafplaats frequenter bezocht.

Terug naar overzicht Erfgoed

Terug naar overzicht Begraafplaatsen